Το περασμένο Σαββατοκύριακο η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α προσέφερε πολύ υλικό τόσο στο πολιτικό ρεπορτάζ όσο και σε σατιρικές και χιουμοριστικές εκπομπές. Ίσως ορισμένοι που δεν παρακολουθούν ιδιαίτερα τις πολιτικές εξελίξεις, να αναρωτιούνται πώς φτάσαμε ως εδώ.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α εδώ και μια δωδεκαετία (2012-2015 Αξιωματική Αντιπολίτευση, 2015-2019 κυβέρνηση, ενώ από το 2019, χάνοντας της εκλογές του Ιουλίου του ίδιου έτους αλλά και τις δυο (2) εκλογικές αναμετρήσεις του 2023, έχει μέχρι και σήμερα το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο ελληνικό κοινοβούλιο) συνιστά τον κεντρικό πυλώνα της Αριστεράς στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αυτό συνέβη λόγω πλήθους εξελίξεων που επέφερε η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Αρχικά η κυβέρνηση του 2009 με τον Γεώργιο Παπανδρέου πέφτει υπό το βάρος του πρώτου μνημονίου. Τρία χρόνια αργότερα, όταν το 2012 η Νέα Δημοκρατία σχηματίζει κυβέρνηση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ, τον μέχρι τότε βασικό εκπρόσωπο της κεντροαριστεράς, το τελευταίο βλέπει τα ποσοστά του να συρρικνώνονται και στιγματίζεται ως "μνημονιακό".
Έτσι λοιπόν, ένα μικρό κόμμα της αριστεράς με αρχηγό τον -νεαρό τότε- Αλέξη Τσίπρα εκμεταλλεύεται την δυσαρέσκεια της κοινωνίας εν γένει και ιδιαίτερα του κεντροαριστερού χώρου, και ανεβάζει τα ποσοστά του κατακόρυφα. Από ένα αριστερό κόμμα του 4% φτάνει στο 36% και την κυβέρνηση.
Η "Πρώτη φορά Αριστερά" και οι συνεχόμενες εκλογικές ήττες
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ο Αλέξης Τσίπρας μετά από 4,5 χρόνια στην εξουσία, πληρώνοντας τα λάθη της συγκεκριμένης τετραετίας -χάνοντας παράλληλα και την εμπιστοσύνη πολλών που είχαν δει στα μάτια του έναν ηγέτη- ηττάται αρχικά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2019 με σχεδόν 10 μονάδες διαφορά συγκεντρώνοντας μόλις 23,75%, ενώ στη συνέχεια, ένα μήνα μετά, χάνει και τις εθνικές εκλογές του 2019 συγκεντρώνοντας 31,5% έναντι του 39,85% της Νέας Δημοκρατίας. Tο 2023 η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις ξεπερνά τις 20 μονάδες και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α κατρακυλά στο 17%.
Η παραίτηση Τσίπρα
Τέσσερις ημέρες μετά από το αποτέλεσμα του β' γύρου των εθνικών εκλογών και μετά από τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές ήττες, ανακοινώνει την παραίτηση του από την προεδρία του κόμματος, έχοντας και ο ίδιος ότι πλέον αντιληφθεί ότι "το χαρτί" Αλέξης Τσίπρας "έχει καεί" και πώς πρέπει να κάνει στην άκρη και να αναλάβει το "νέο κύμα" όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Οι εσωκομματικές εκλογές και η Νίκη του Στέφανου Κασσελάκη
Προς έκπληξη πολλών, ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέγεται πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ρίχνοντας στη δεύτερη θέση την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία αρχικά έμοιαζε το μεγάλο φαβορί για την διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα. Αποτέλεσμα πλήθος ομάδων εντός του κόμματος να αμφιβάλλουν όχι μόνο για το κατά πόσο ο Στέφανος Κασσελάκης καθίσταται ικανός, αλλά κατηγορώντας τον πως δεν έχει πολιτικό πρόγραμμα ούτε είναι αριστερός.
Οι πολιτικές πεποιθήσεις και οι πολιτικοί αρχηγοί του παρελθόντος
Τι σημαίνει εν τέλει να είσαι αριστερός και κατά πόσο παραμένει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α αριστερό κόμμα με τον Κασσελάκη στο τιμόνι του; Το θέμα αυτό είναι πολύ πιο βαθύ και δεν σηκώνει σύντομες και αφοριστικές απαντήσεις. Πιστεύω ότι στον κόσμο αρέσει να συνδυάζει το καινούριο με κάτι παλιό. Ο κόσμος είδε στον Αλέξη Τσίπρα στοιχεία του Ανδρέα Παπανδρέου, είδε στοιχεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη κ.ο.κ. Ίσως για τους φίλους του κόμματος, όσους έχουν απομείνει εντός του, να μην έχει τόση σημασία η ερωήτηση "είσαι αριστερός;", αλλα να αναζητούν ομοιότητες με τον Αλέξη Τσίπρα. Βέβαια εννοείται πως σε ένα κόμμα της αριστεράς δεν μπορεί ο αρχηγός να είναι δεξιός και αντίστοιχα σε ένα κόμμα της δεξιάς ο αρχηγός να είναι αριστερός.
Είναι δεδομένο πάντως, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης διαφέρει, κατά πολύ, από τον Αλέξη Τσίπρα, αν και ορισμένοι βλέπουν ορισμένα κοινά στον τρόπο προσέγγισης του κόσμου. Και έτσι πρέπει να γίνεται γιατί όλα γύρω προχωρούν και οι εποχές αλλάζουν, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.
Κασσελάκης και ο νέος ΣΥ.ΡΙΖ.Α
Από την πρώτη κιόλας ημέρα ως πρόεδρος του κόμματος "σήκωσε μανίκια" και έπιασε δουλειά προκειμένου να βάλει νέες βάσεις για ένα κόμμα με ισχυρή παρουσία εντός και εκτός βουλής. Προσπαθώντας λοιπόν να βάλει νέες βάσεις, ζήτησε την διαγραφή τεσσάρων (4) στελεχών του κόμματος (Βίτσα, Σκουρλέτη, Τζουμάκα και Φίλη), με την πράξη αυτή να προκαλεί αντιδράσεις τόσο στους ψηφοφόρους του κόμματος όσο και στο εσωτερικό του. Ο προσωπικός μου προβληματισμός στο θέμα αυτό είναι ο εξής: πώς ένα κόμμα εξουσίας που από το 36% πέφτει στο 17% και συνεχίζει να κατηφορίζει (σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση συγκεντρώνει ποσοστό 12,9%) θα μπορέσει να ανασυγκροτηθεί με τα ίδια στελέχη, στις ίδιες θέσεις, με ένα πλάνο που αποδείχθηκε στην πράξη ότι απέτυχε παταγωδώς;
Εξάλλου το μήνυμα του ελληνικού λαού προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν ξεκάθαρο όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην ανακοίνωση της παραίτησής του: ''Το μήνυμα που λάβαμε σε αυτές τις εκλογές, είναι ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα πρέπει να αλλάξει δραστικά αν θέλει να διεκδικήσει με αξιώσεις την διακυβέρνηση του τόπου''. Κάτι που ο Στέφανος Κασσελάκης -και λίγα στελέχη- έχει λάβει υπόψη του και αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει. Άλλωστε, ως νέος πρόεδρος οφείλει να κάνει αλλαγές, ακόμη και ριζικές, αν θέλει να ξανακερδίσει την ψήφο του Έλληνα πολίτη. Δεν μπορούμε φυσικά να παραλείψουμε, ότι με την εκλογική νίκη του Στέφανου Κασσελάκη φανερώνονται δύο πράγματα από τους ψηφοφόρους του κόμματος. Η τιμωρία του "παλιού συστήματος" και η ανάγκη για κάτι καινούριο, για μια ριζική αλλαγή.
Το συνέδριο της κεντρικής επιτροπής, οι αποχωρήσεις και το μέλλον του κόμματος
Το συνέδριο της κεντρικής επιτροπής το περασμένο σαββατοκύριακο, αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα ή καλύτερα την σφραγίδα στην Διάσπαση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αρχικά, με τους τέσσερις (4) που βρισκόταν υπό την πίεση της διαγραφής να ανακοινώνουν την παραίτησή τους και στην συνέχεια, με αποχώρηση της "ομπρέλας" στις τάξεις της οποίας βρίσκονταν και δύο (2) εκλεγμένοι βουλευτές (Ε. Τσκαλώτος και Π. Πέρκα). Παράλληλα η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι χρησιμοποιεί "ακροδεξιές μεθόδους", χωρίς ωστόσο η ίδια και η ομάδα της, να παραιτηθούν. Όπως αναφέρεται, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Από όσα διαδραματίζονται φαίνεται ότι η ομάδα Αχτσιόγλου βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ΣΥ.ΡΙΖ.Α, σενάριο που αν επιβεβαιωθεί, θα δημιουργήσει σίγουρα μεγάλο κενό στην προσπάθεια του κόμματος για τη νέα αρχή που προσπαθεί να πραγματοποιήσει.
Παρ' όλα αυτά, θεωρώ ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήταν η αιτία διάσπασης στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α αλλά απλώς η αφορμή της. Το κλίμα αυτό στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α επικρατεί χρόνια. Μην ξεχνάμε πόσες φορές έτρεξε ο Αλέξης Τσίπρας να μαζέψει τα "άστοχα σχόλια" βουλευτών του (βλ. Παύλος Πολάκης, Κατρούγκαλος κλπ.). Παράλληλα όσο στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α επικρατεί σφαγή δύο άλλα κόμματα πανηγυρίζουν. Τόσο το ΠΑ.ΣΟ.Κ που δείχνει να έχει ξανά πιθανότητές για να διεκδικήσει την θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όσο φυσικά και η Νέα Δημοκρατία. Η τελευταία με μπροστάρη τον Υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, δεν ξεχνά να μας υπενθυμίζει την πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη υποπέφτωντας όμως πλέον και σε πολιτική αλαζονεία (βλ. δηλώσεις για Τέμπη και υποκλοπές).
Όντως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι ο κλασσικός αριστερός, σε αυτό νομίζω συμφωνούν όλοι, όμως από τα πρώτα δείγματα μπορεί κανείς να διακρίνει ότι \πρόκειται για έναν προοδευτικό πολιτικό, υπέρ του κοινωνικού κράτους, ο οποίος ενδεχομένως να έχει πράγματα να προσφέρει. Το σίγουρο πάντως είναι ένα: ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε από τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος και σύντομα θα κριθεί από τον ελληνικό λαό.
Comments