Δεν συνηθίζω να γράφω άρθρα αμιγώς δημοσιογραφικά ή προωθητικά, να "κυνηγάω" την είδηση. Συνιστά έναν εξαιρετικά απαιτητικό και ευρύ πυλώνα του επαγγέλματος, ίσως τον βασικότερο, αλλά έως τώρα το slow journalism, η έρευνα, το δημοσιογραφικό σχόλιο και άλλου τύπου project με είχαν κρατήσει σε απόσταση. Χθες, όμως, με πρόλαβε η πραγματικότητα, όταν έλαβα πρόσκληση για την Συνέντευξη Τύπου του Alba Graduate Business School, ένα εκ των επιφανέστερων ιδιωτικών της Αθήνας, στο πολυαγαπημένο μου Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης. Ο λόγος; Το πρόγραμμα Thessaloniki Future Leaders Lab: Learnability for Employability, το οποίο "προσφέρεται δωρεάν σε φοιτητές της πόλης", όπως μου τόνισαν. Αυτός ο συνδυασμός "φοιτητές" και "δωρεάν" ομολογώ πως κέρδισε την προσοχή μου.
Πρόκειται για μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία που απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές της Θεσσαλονίκης και φιλοδοξεί να τους προσφέρει τα εργαλεία, τις ικανότητες και την επάρκεια που συνήθως θυσιάζει η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών στην βωμό της εξειδίκευσης. Οριζόντιες δεξιότητες δηλαδή, τα λεγόμενα soft skills, απαραίτητες για την επιβίωση στην αγορά εργασίας: συνεργασία, ενσυναίσθηση, ανοιχτό μυαλό, σύνθεση απόψεων, σύλληψη της μεγαλύτερης εικόνας και διεπιστημονικότητα, ήταν αυτές που ξεχώρισε ο Πρύτανης του Alba Κώστας Αξαρλόγλου.
«Έχω δουλέψει χρόνια σε πανεπιστήμια σε Ελλάδα, Αμερική και Κίνα. Πρώτη φορά συγκινούμαι τόσο πολύ για ένα πρόγραμμα. Βλέπεις την ευγνωμοσύνη των παιδιών στα μάτια τους» - Κ. Αξαρλόγλου, Πρύτανης Alba
«Ως πανεπιστήμιο πιστεύουμε ότι δεν τα ξέρουμε όλα. Γι' αυτό δώσαμε λόγο στις εταιρείες, χωρίς τις οποίες το πρόγραμμα δεν θα ήταν εφικτό», συνέχισε ο Πρύτανης. Αν σας έχει προκύψει η λογική απορία πώς και γιατί η εν λόγω δράση προσφέρεται δωρεάν, σας πρόλαβα: χρηματοδοτείται από τις εταιρείες κολοσσούς, των οποίων υψηλόβαθμα στελέχη συνδιαμόρφωσαν με το προσωπικό του Alba τους εκπαιδευτικούς άξονες και τις μεθόδους μάθησης που θα εφαρμοστούν. Με άλλα λόγια, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν για την αιχμή του ελληνικού business industry από τον αφρό της βιομηχανίας, εντελώς δωρεάν!
«Το έχουν ανάγκη οι φοιτητές μας, οι επιχειρήσεις της πόλης και η ίδια η πόλη» - Χ. Γεωργάκη, Δικηγόρος
Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στον επιχειρηματικό αφρό της επικράτειας; Accenture, Mevgal, Eurobank, Georgaki and Partners Law Firm, Elval Halcor, Elval, Titan και Hellas Gold θα μας αφήσουν να κοιτάξουμε από την κλειδαρότρυπα της ελληνικής εταιρικής πραγματικότητας. Γιατί επενδύουν σε κάτι τέτοιο; Πέραν της οικοδόμησης του κοινωνικού τους προφίλ, ενδεχομένως θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να «μπολιάσουν» μελλοντικούς τους εργαζομένους με όσα θα χρειαστούν αύριο.
Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών που συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης που διενεργήθηκε επί πέντε (μήνες) εντός της σεζόν 2023-2024. Σαράντα πέντε (45) φοιτητές της Θεσσαλονίκης από πλήθος πεδίων θα αποφοιτήσουν γιορτάζοντας το κλείσιμο αυτού του εκπαιδευτικού κύκλου που, όπως λένε, τους διαμόρφωσε. Όλοι οι εκπρόσωποι εταιρειών εξέφρασαν ενθουσιασμό για το γνωσιακό επίπεδο, το ενδιαφέρον και την φιλομάθεια των παιδιών δηλώνοντας αισιόδοξοι για το μέλλον του business στην Ελλάδα.
Το παρόν έδωσε, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας.
«Σε οτιδήποτε χρειαστείτε είμαστε ουσιαστικά δίπλα σας» - Κ. Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης
Η Διευθύντρια Τμήματος Ανάπτυξης Στελεχών του Alba, Μαρίνα Γρυλάκη, και η Senior Manager και Υπεύθυνη του συγκεκριμένου προγράμματος, Μαριάνθη Καραιωσηφόγλου, οι ατμομηχανές του Thessaloniki Future Leaders Lab, ανανέωσαν το ραντεβού με τα παιδιά για την αποφοίτησή τους στις 6 Νοεμβρίου.
«Ο VUCA World, δηλαδή ο διαρκώς μεταβλητός, περίπλοκος, ασαφής και αβέβαιος κόσμος μας σήμερα, απαιτεί την διαρκή μάθηση. Δηλαδή, κατά μία έννοια ψάχνουμε αιώνιους φοιτητές, αυτοί είναι που θα επιβιώσουν», έκλεισε ο Κ. Αξαρλόγλου.
Comments