top of page
Εικόνα συγγραφέαVasilis Vathrakokoilis

Η Ελλάδα στην Ευρώπη

Η Ελλάδα φαινόταν ήδη από την αρχή της νεότερης ιστορίας της πως δεν θα εξελισσόταν σε ένα σταθερό και ανθεκτικό κράτος. Η κοινωνία της αναγκάστηκε στο πέρασμα του χρόνου να υποστεί πολλές εσωτερικές μεταβολές σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εκάστοτε εποχής. Το εγχείρημα της αναδιάρθρωσης του αποτυχημένου ελληνικού κράτους ήταν δύσκολο και δαπανηρό. Παρ' όλα αυτά στεφόταν πάντα με επιτυχία. Πολλές φορές, προκείμενου να ανακάμψει το κράτος, η Ελλάδα στρεφόταν στις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε μεγάλα χρηματοοικονομικά κεφάλαια, τα οποία εκείνη δεν διέθετε. Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, τα κεφάλαια αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν πάντα μόνο για την ανοικοδόμηση της χώρας, αλλά και για την κάλυψη εξόδων προεκλογικών εκστρατειών και υποσχέσεων, κυρίως στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, κύρια χαρακτηριστικά της εποχής εκείνης υπήρξαν η δημοσιονομική πολιτική, η οποία προέβλεπε την άσκοπη διανομή των "ξένων" χρημάτων στον λαό σε συνδυασμό με την κακοδιοίκηση του δημόσιου τομέα και τη χρήση ενός πολύπλοκου φορολογικού συστήματος, που επέτρεπε στον φορολογούμενο να διαφεύγει των υποχρεώσεών του έναντι του κράτους. Έτσι, το 2008 έφτασε η στιγμή να αποπληρωθούν τα χρέη των προηγούμενων χρόνων και να ξεχρεωθούν οι δανειστές της χώρας. Σκεπτόμενοι όμως το κακό που υπέστησαν οι κρατικοί μηχανισμοί κατά τη Μεταπολίτευση και την αδυναμία συλλογής των αναγκαίων φόρων, συνειδητοποιούμε το πόσο ευάλωτη κατέστη η ελληνική οικονομία τα μεταγενέστερα χρόνια. Αυτομάτως, η Ελλάδα, αδυνατώντας να καλύψει τα χρέη της, ανακοινώνει στάση πληρωμών. Το 2010 η χώρα υπέγραψε την πρώτη γραπτή συμφωνία οικονομικής διάσωσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ίδιο συνέβη το 2012 και το 2015 έχοντας πλέον υπογράψει συνολικά τρία μνημόνια. Έπειτα από τρία μνημόνια, λοιπόν, η Ελλάδα είχε χάσει κάθε είδους αξιοπιστία στις ευρωπαϊκές αγορές, στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα πλέον για την Ευρώπη ήταν μια άστατη οικονομία. Ακόμη και αν σήμερα έχει καταφέρει να αποκαταστήσει μεγάλος μέρος της αξιοπιστίας της, η Ευρώπη συνεχίζει να κοιτάει το παρελθόν της Ελλάδας με καχυποψία και εκνευρισμό.

"Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τη χώρα, αλλά η βοήθεια μπορεί πάντα να είναι βοήθεια για αυτοβοήθεια -αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος που πρέπει να βαδίσει η Ελλάδα."

Βόλφανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη στο iefimerida.gr


Ωστόσο, παρά την οικονομική της κατάσταση, η Ελλάδα αντιπροσωπεύει στην Ευρώπη τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Η αρχαία Αθήνα αποτελεί τον τόπο γέννησης των δημοκρατικών αξιών, οι οποίες θεμελίωσαν το σύγχρονο και σταθερό δημοκρατικό πολίτευμα που επικρατεί κατά πλειοψηφία σε Αμερική και Ευρώπη. Παράλληλα, οι αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για τις επιστήμες και τις τέχνες, αποτέλεσαν αφετηρία για την ανάπτυξή τους μεταγενέστερα, κυρίως την περίοδο της Αναγέννησης με το κίνημα του Ανθρωπισμού. Συνοψίζοντας, γίνεται κάτι παραπάνω από εμφανές πως η Ελλάδα είναι ο πυλώνας του δυτικοευρωπαϊκού κόσμου, καθώς κατηύθυνε τη σύγχρονη κοινωνία στην τελική της διάπλαση. Η αξία του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και η συμβολή του στη σύλληψη της ιδέας για την εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους είναι αδιαμφισβήτητη.

Τέλος, η Ελλάδα διακρίνεται σε παγκόσμια κλίμακα για τον τουρισμό της. Τεράστιες ποσότητες τουριστών από κάθε άκρη της γης καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά με μοναδικό σκοπό να γευτούν την ομορφιά και τον φυσικό πλούτο του κάθε νησιού στις πιο οικονομικές τιμές. Κάθε χρόνο ο αριθμός των τουριστών που καταφθάνουν στη χώρα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Ενδεικτικό της αυξητικής τάσης αυτής είναι το παρακάτω διάγραμμα :

Ο τουρισμός πλέον έχει γίνει από τις κύριες πηγές εσόδων στην Ελλάδα και η εξέλιξη της χώρας στον τομέα αυτόν έχει γίνει θεμελιώδης, ενθαρρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες να επενδύσουν. Συμπερασματικά, ο φυσικός πλούτος της σε συνδυασμό με τα πολιτιστικά αξιοθέατά της την κάνουν μοναδικό προορισμό σε όποιον τουρίστα θέλει να περάσει οικονομικές διακοπές.

Συνοπτικά, η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δυτικοευρωπαϊκού κόσμου. Έχει χαρίσει στη Δύση και την Ευρώπη τη δημοκρατία, τις επιστήμες και τις τέχνες, εξασφαλίζοντας τον θαυμασμό τους. Παράλληλα, έχει καταφέρει να κινήσει το ενδιαφέρον με τη φυσική της ομορφιά και τη φιλοξενία της σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό ήταν μια προσπάθεια συνοπτικής καταγραφής των όσων χαρακτηρίζουν την Ελλάδα σαν κρατική οντότητα στο εξωτερικό.



84 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page