Ένα γεωλογικά πανέμορφο νησί των Κυκλάδων που θα σας σαγηνεύσει με τις ιδιαίτερες παραλίες της και τα παραδοσιακά σοκάκια της χώρας. Η Σέριφος διαφέρει ως προορισμός από τους συνήθεις δημοφιλείς προορισμούς των Κυκλάδων, διατηρώντας αναλλοίωτη την κυκλαδίτικη ομορφιά και προσελκύοντας τουρίστες που αναζητούν κάτι ξεχωριστό.
Τα βραχώδη τοπία, τα γαλαζοπράσινα νερά, καθώς και οι αμμώδεις παραλίες θα σας κάνουν να την ερωτευτείτε. Από τον οικισμό Λιβάδι όπου τοποθετείται και το λιμάνι του νησιού θαυμάζει κανείς τη χώρα που βρίσκεται αντίκρυ του σαν βγαλμένη από καρτ ποστάλ.
Οι παραλίες του νησιού είναι μαγευτικές με πεντακάθαρα νερά και αστείρευτο κάλλος. Μια από τις ομορφότερες και ξεχωριστές είναι αυτή του Άγιου Σώστη. Κατεβαίνοντας την κατηφόρα θα αντικρίσετε μια ανοργάνωτη παραλία με σκιά από τα αρμυρίκια και το εκκλησάκι του Άγιου Σώστη που προσφέρει φανταστική θέα.
Το Γάνεμα είναι επίσης μια εύκολα προσβάσιμη και όμορφη παραλία με αμμουδιά και καταγάλανα νερά. Το Καλό Αμπέλι από την άλλη πλευρά μπορεί να σας παιδεύσει αρκετά στην κατάβαση και στην ανάβαση της επιστροφής, αλλά θα σας ανταμείψει σίγουρα με τη χρυσαφένια του αμμουδιά και την αγνότητα του τοπίου. Βεβαίως, το νησί κατακλύζεται από πολλές εντυπωσιακές παραλίες, όπως η Ψιλή Άμμος, η Βαγιά, ο Κουταλάς, η Λιά, η Συκαμιά.
Το Ενετικό κάστρο της Σερίφου είναι ιδανικό για βόλτα την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Εκεί θα συναντήσετε τα εκκλησάκια του Χριστού, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Κωνσταντίνου και του Αγίου Ιωάννη και θα αντικρίσετε τη θέα ολόκληρου του νησιού, καθώς βρίσκεται στην κορυφή της χώρας και αξίζει σίγουρα να το επισκεφτείτε.
Όσον αφορά τα μαγαζιά που εμείς επισκεφτήκαμε και σας προτείνουμε, για φαγητό είναι το ψητοπωλείο “Σκαραβαίος” στη χώρα και για κρεατικά το “Μπακακάκι” στο Λιβάδι. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τους λουκουμάδες του “Oh my” στη χώρα, καθώς και να απολαύσετε το ποτό σας δίπλα στην ταράτσα στον “Γάιδαρο” και στο Λιβάδι στο “Yacht club Serifos”. Τα αγαπημένα μας ωστόσο ήταν τα μαγαζάκια στο δημαρχείο του νησιού, όπως η “Άνω πιάτσα”, όπου όλοι γίνονται μια παρέα κάτω από τον έναστρο ουρανό.
Το νησί διακατέχεται και από ενδιαφέρουσες ιστορίες όπως αυτή του “Σερίφιου βάτραχου” που αποτελεί και το σύμβολο του νησιού. Ο μύθος λέει ότι στην Σέριφο υπήρχαν βάτραχοι που ήταν άφωνοι, δηλαδή δεν έβγαζαν ήχο. Από το γεγονός αυτό βγήκε και η παροιμιώδης έκφραση "Σερίφιος βάτραχος" για τους άφωνους ανθρώπους, η οποία χρησιμοποιείται και μεταφορικά για κάποιον που "μένει άναυδος". Όσο για τη μυθολογία, στη Σέριφο ήταν βασιλιάς ο Πολυδέκτης που ζήτησε από τον Περσαία, ο οποίος είχε καταφύγει πριν χρόνια στο νησί με την μητέρα του Δανάη, να του φέρει το κεφάλι της Μέδουσας. Περισσότερες ιστορίες αλλά και ευρήματα μπορείτε να ανακαλύψετε στο λαογραφικό και αρχαιολογικό μουσείο της Σερίφου που βρίκονται στην Κάτω Χώρα και το Λιβάδι αντίστοιχα.
Η Σέριφος διαθέτει και κάμπινγκ που πολλοί τουρίστες επιλέγουν για τη διαμονή τους, ενώ για τη μεταφορά σας στο νησί θα διευκόλυνε το αυτοκίνητο ιδιαίτερα για την πρόσβαση στις παραλίες, ωστόσο υπάρχουν λίγα ταξί αλλά και λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια για τις περισσότερες από αυτές, καθώς και από τη χώρα προς το λιμάνι και αντίστροφα.
Ο Οδυσσέας Ελύτης στο έργο του «Εν Λευκώ» υμνεί την ομορφιά του νησιού με αριστουργηματικό τρόπο. «Μπροστά στη ράχη της Σέριφος, όταν ανεβαίνει ο ήλιος, τα πυροβόλα όλων των μεγάλων κοσμοθεωριών παθαίνουν αφλογιστία». Είμαι σίγουρη λοιπόν πως και εσείς θα ανακαλύψετε την “ποίηση” και τη γαλήνη που αποπνέει αυτό το νησί.
Comments