Ο Alexei Navalny, υπήρξε Ρώσος, δικηγόρος, πολιτικός, ακτιβιστής και κυρίως ένας από τους σημαντικότερους και χαρισματικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης εναντίον του καθεστώτος Πούτιν. Οι αντιεξουσιαστικές κοινότητες της Ρωσίας έβλεπαν στο πρόσωπό του, την ελπίδα για ένα καλύτερο και πιο καθαρό μέλλον, το όραμα για μια «κανονική χώρα», έναν σοβαρό επικριτή με κύρος και αξίες. Ο Ναβάλνι πάλεψε μέχρι το τέλος της ζωής του να διατηρήσει την αξιοπρέπειά, την ανθρωπιά και το χιούμορ του, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της κυβέρνησης να τον ρίξει και να τον απομονώσει, έμοιαζε σαν να ήταν ακαταμάχητος. Ανακάλυψε, σε συνεργασία με την ομάδα του και κάλεσε τους ανθρώπους που πήγαν να τον δολοφονήσουν, έστελνε διαρκώς ισχυρά μηνύματα κατά του Πούτιν στα Μ.Κ.Δ. και ωθούσε καθημερινά τους πολίτες της Ρωσίας να αντιδράσουν και να κινητοποιηθούν απέναντι στην διαφθορά, την απληστία του Κρεμλίνου και όχι μόνο. Οι ενέργειές του ήταν καθοριστικής σημασίας για την πολιτική διαμόρφωση και εξέλιξη της Ρωσίας.
Το έργο του Navalny:
Ο Alexei Navalny έχει έναν εντυπωσιακό πολιτικό και ενεργητικό ρόλο στη Ρωσία. Ιδού μια σύντομη περίληψη των κύριων γεγονότων στην πορεία του:
2000: Εντάσσεται στο Ρωσικό Ενωμένο Δημοκρατικό σώμα Yabloko
2006: Συμμετοχή στην «Ρωσική Πορεία»: Πρόκειται για μια παρέλαση στην οποία συμμετείχαν νεοναζί και εθνικιστές, οι οποίοι προωθούσαν μια σκληρή μεταναστευτική ατζέντα. Διαγράφεται ένα χρόνο μετά απο το Yabloko λόγω των εθνικιστικών απόψεών του, μαθαίνει νέες γλώσσες, αναπτύσσει νέες προτάσεις στο πρόγραμμά του και εξελίσσεται σε σοσιαλδημοκράτη.
Μέτοχος σε Δημόσιες Επιχειρήσεις (2007): Από το 2007, αγόραζε μετοχές σε επιχειρήσεις που δεν ανήκουν αποκλειστικά στο κράτος, με σκοπό να απαιτεί διαφάνεια και να αποκαλύπτει οικονομικά στοιχεία.
Επικεφαλής Διαμαρτυριών κατά του Πούτιν (2011): Το 2011, ηγήθηκε των διαμαρτυριών κατά των εκλογών, αμφισβητώντας τη νικηφόρα εκλογική ανάδειξη του κυβερνώντος κόμματος.
Δίκη για Απάτη (Ιούλιος 2013): Καταδικάστηκε για απάτη και υπεξαίρεση χρημάτων, αλλά η ποινή του είχε ανασταλεί κατά την έφεση.
Υποψήφιος στη Μόσχα (Σεπτέμβριος 2013): Εξελέγη δήμαρχος της Μόσχας, όμως το κόμμα του, το Κόμμα της Προόδου, αργότερα απαγορεύτηκε.
Κατηγορίες κατά του Μεντβέντεφ (2017): Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ για συμμετοχή σε οικονομικές δραστηριότητες με ολιγάρχες.
Απαγόρευση Συμμετοχής στις Προεδρικές Εκλογές (2018): Κατεβαίνει ως υποψήφιος για την προεδρία, αλλά η εκλογική επιτροπή του απαγορεύει τη συμμετοχή λόγω της καταδίκης του (υπόθεση Kirovles).
1η απόπειρα δολοφονίας κατά του Navalni (Αύγουστος 2020): Ο Navalni δηλητηριάζεται με νευροτοξικό παράγοντα Novichok, τον Αύγουστο του 2020 στη Σιβηρία. Μεταφέρεται σε κώμα στο Βερολίνο, κατηγορεί τον Πούτιν, και η διαφωνία αναζωπυρώνει τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Ωστόσο, επιστρέφει προκλητικά στη Ρωσία αντί να παραμείνει στην εξορία. Συνελήφθη αμέσως κατά την επιστροφή του στη Μόσχα.
Συλλαμβάνεται και Φυλακίζεται (Ιανουάριος 2021): Επιστρέφοντας στη Ρωσία, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε φυλάκιση για «απάτη». Η αποκάλυψη για το παλάτι του Πούτιν και οι διαδηλώσεις ενισχύουν την αντιπολιτευτική κίνηση. Το FBK κλείνει και εκατοντάδες συλλαμβάνονται.
Καταδίκη σε Φυλακή (Μάρτιος 2022): Στις 20 Οκτωβρίου του 2021, λαμβάνει το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης. Στη Ρωσία, κατατάσσεται στον κατάλογο με τους «τρομοκράτες και εξτρεμιστές» Καταδικάζεται σε εννέα χρόνια φυλάκισης για απάτη και ασέβεια προς το δικαστήριο. Κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την εξουσία του για να προσωποποιήσει το πολιτικό του έργο.
Νέα Καταδίκη (Αύγουστος 2023): Καταδικάζεται σε ποινή 19 ετών φυλάκισης για "εξτρεμισμό". Μεταφέρεται σε σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική. Συνεχίζει να καλεί ακάθεκτος σε διαδηλώσεις εναντίον του Πούτιν.
Προεδρικές Εκλογές (Μάρτιος 2024): ο Navalny καλεί σε διαδηλώσεις κατά των προεδρικών εκλογών που αναμένεται να επιτρέψουν στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον έως το 2030.
Θάνατος Navalny:
«Τώρα ζω πέρα από τον πολικό κύκλο (…) αλλά δεν λέω “χο-χο-χο” αλλά μάλλον “ωχ-ωχ-ωχ” όταν κοιτάζω από το παράθυρο, όπου πρώτα είναι νύχτα, μετά βράδυ, μετά ξανά νύχτα».
- 26 Δεκεμβρίου, πρώτη ανάρτηση του Ναβάλνι από την σωφρονιστική αποικία του Χαρπ.
Τις τελευταίες ημέρες πριν τον τραγικό συμβάν, ο Ναβάλνι τις πέρασε απομονωμένος σε μα φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο, μεταφέροντας συνεχώς μηνύματα μέσω των δικηγόρων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που περιέγραφε με καυστικότητα τις συνθήκες διαβίωσής του στην φυλακή και την πολιτική κατάσταση της χώρας.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Κίρα Γιάρμις, «Πέθανε στις 14.17 τοπική ώρα της 16ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που δόθηκε στη μητέρα του», ή ίδια πρόσθεσε πως σύμφωνα με τους Ρώσους αξιωματούχους, η σορός του δεν θα δοθεί στην οικογένεια, μέχρι να ολοκληρωθεί η διεξαγωγή της έρευνας, γεγονός που κίνησε ακόμα περισσότερες υποψίες ανά τον κόσμο. Στο πιστοποιητικό του θανάτου αναγράφεται πως πέθανε από «φυσικά αίτια». Οι υποστηρικτές του Navalny απέδωσαν όλες τις κατηγορίες για το « σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου » κατά των ρωσικών αρχών, αναφέροντας ρητά πως «προσπαθούν να καλύψουν τα ίχνη τους».
Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Αρρυθμικού Θανάτου (Sudden Arrhythmic Death Syndrome - Sads), είναι ένας «όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους απροσδόκητους θανάτους σε νέους ανθρώπους», συνήθως κάτω των 40 ετών, όταν η μεταθανάτια εξέταση αδυνατεί να βρει προφανή αιτία θανάτου, όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι ότι έγινε στην περίπτωση του Alexei Navalny.
Σύμφωνα με πηγές, μέχρι το Σάββατο (18/2), δεν είχε ακόμη διενεργηθεί νεκροψία. «Οπότε προσπάθησαν να τον επαναφέρουν και πιθανότατα πέθανε από καρδιακή ανακοπή» είπε, «Αλλά κανείς δεν λέει τίποτα για το γιατί υπέστη καρδιακή ανακοπή», κατέληξε. Στις 18 Φεβρουαρίου ωστόσο, το ρωσικό κρατικό κανάλι Rossiya 1, μετέδωσε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η νεκροψία στη σορό του Ναβάλνι έχει γίνει και έδειξε ότι πέθανε από θρόμβο στην καρδιά. Σύντομα, διαδόθηκε πως ο θάνατός του ήταν «μη εγκληματικής φύσης», όρος που υπονοεί ότι δεν εμπλέκονται πυροβόλα όπλα. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε, πως σύμφωνα με έναν παραϊατρικό που υπηρετούσε στα ασθενοφόρα του Σάλεχαρντ, «οι σοροί των ανθρώπων που πεθαίνουν στη φυλακή μεταφέρονται κατευθείαν στο Γραφείο Ιατροδικαστικής στην οδό Γκλάζκοβα, αλλά σε αυτή την περίπτωση μεταφέρθηκε στο κλινικό νοσοκομείο για κάποιο λόγο».
Το θρίλερ γύρω από το θάνατό του συνεχίζεται, «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι τελευταίες ώρες της ζωής του Αλεξέι Ναβάλνι να παραμείνουν για πάντα μυστήριο τόσο για την οικογένειά του όσο και για το κοινό» δήλωσε ο ιατροδικαστής στην Novaya Europe.
Δημοσιογράφοι της Novaya Europe, κατάφεραν να επικοινωνήσουν με κρατούμενο της φυλακής, γεγονός που πυροδότησε μεγάλη αντίδραση από τους αξιωματούχους της Μόσχας για τη διαρροή πληροφοριών. Πιο συγκεκριμένα, ο κρατούμενος, έκανε λόγο για μια «περίεργη αναταραχή» στην σωφρονιστική αποικία το βράδυ πριν τον θάνατό του, καθώς και για το επόμενο πρωί, όπου οι φύλακες κλείδωσαν όλους τους κρατούμενους και τους πήραν τα τηλέφωνα, τράπουλες και άλλα αντικείμενα. «Ο χώρος του κελιού τιμωρίας στον οποίο είχε τοποθετηθεί βρίσκεται κάπως στο πλάι του στρατώνα, αλλά θα βλέπαμε ένα ασθενοφόρο να πηγαίνει εκεί. Αλλά δεν υπήρχε ασθενοφόρο στην αποικία εκείνο το πρωί - εμφανίστηκε μόνο αφού έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του. Έτσι, νομίζω ότι πέθανε πολύ νωρίτερα από ό,τι δηλώθηκε επίσημα - πιθανότατα το προηγούμενο βράδυ. Γιατί αλλιώς να μας κλειδώσουν εντελώς και να μας ψάξουν τόσο εξονυχιστικά;» διερωτάται.
«Γιατί τώρα;»
Οι απορίες και οι ανησυχίες που αναδύονται από τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα, ποικίλλουν και όλες φαίνεται να στοχεύουν έμμεσα ή άμεσα την Κυβέρνηση του Πούτιν. Με πρόσχημα την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών μέσα στον επόμενο μήνα στην Ρωσία, θα έλεγε κανείς ότι ο Πούτιν, με τον θάνατο του Ναβάλνι, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προειδοποίησης κατά των προσπαθειών της αντιπολίτευσης, για να διασφαλίσει μια νέα 6ετή θητεία. Ακόμα, ίσως να ήθελε να επισκιάσει την Διάσκεψη του Μοναχού για την Ασφάλεια, στην οποία δεν ήταν προσκεκλημένος. Εντωμεταξύ, σύμφωνα με δήλωση που έκανε η σύμμαχος του Ναβάνλι την Δευτέρα (26/2) Μαρία Πέβτσιχ, υπήρξαν διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή κρατουμένων, πιο συγκεκριμένα του Ναβάλνι και δυο υπηκόων των ΗΠΑ, για τις οποίες η ίδια επιβεβαιώθηκε πως έφθασαν σε τελικό στάδιο στις 15/2, μια μέρα πριν τον θάνατό του. Ισχυρίστηκε, ότι ο Ναβάλνι πέθανε μια μέρα αργότερα «γιατί ο Πούτιν δεν μπορούσε να ανεχθεί την σκέψη ότι θα ήταν ελεύθερος»
Οι απειλές συνεχίζονται
Σε νέο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22/2 η μητέρα του, Λουντμίλα Ναβάλναγια, ανέφερε τα εξής: Είδε εχθές το βράδυ τη σορό του γιού της σε νεκροτομείο. Ωστόσο δεν την άφησαν να την πάρει. Απαγορεύουν η κηδεία να γίνει δημόσιο προσκύνημα. Την απειλήσαν πως εάν δεν δεχθεί τους όρους, δεν θα καταφέρει να δει τον σορό του γιού της ποτέ.
«Θέλουν να με πάνε στην άκρη του νεκροταφείου σε έναν φρέσκο τάφο και να πουν: «εδώ είναι ο γιος σου». Δεν συμφωνώ με αυτό», τόνισε στο μήνυμα, αναφέροντας πως οι τοπικές αρχές λαμβάνουν εντολές είτε από το Κρεμλίνο είτε από μυστικές υπηρεσίες.
«Κοιτάζοντάς με στα μάτια, μου λένε ότι αν δεν συμφωνήσω σε μια μυστική κηδεία, θα κάνουν κάτι με το σώμα του γιου μου. Ο ανακριτής Βοροπάεφ μου είπε ανοιχτά: «Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σας, το πτώμα αποσυντίθεται». Ο συνεργάτης του Ναβάλνι, ο Ιβάν Ζντάνοφ, ανέφερε επίσης πως οι ανακριτές δεν απείλησαν μόνο την Λουντμίλα Ναβάλναγια, δηλώνοντάς της ότι «θα κάνουν κάτι με το σώμα του», αλλά και ότι θα στρέψουν εναντίον της «τα μέσα ενημέρωσης». Ωστόσο, η σορός του αντιφρονούντα παραδόθηκε αποκλειστικά στην μητέρα του, στις 24/2. Οι υποστηρικτές του Ρώσου ηγέτη, νιώθουν έντονα την ανάγκη να πουν το τελευταίο τους αντίο δημόσια, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Γιάρμις, υπήρξε η σκέψη η κηδεία θα γίνει ιδιωτικά, αλλά να πραγματοποιηθεί και εκδήλωση για όλους όσους θέλουν να τον τιμήσουν. Εν τέλει, με επίσημη ανακοίνωση από την Γιάρμις στο X, η κηδεία και η τελετή αποχαιρετισμού θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στην Μόσχα.
Comments