Το να διακατέχεται κάποιος με αυτοπεποίθηση είναι επιτακτικό στην εποχή μας. Εξάλλου υπάρχουν τόσα βίντεο στο διαδίκτυο που διδάσκουν το πώς πρέπει να την κατακτήσεις, τόσα βιβλία αυτοβοήθειας στην αγορά σου αποκαλύπτουν τα μυστικά της. Πάνω σε αυτό το ζήτημα βλέπουμε τις πρωινές εκπομπές, τους λεγόμενους “influencers” και “lifestyle coaches”, και γενικότερα τις διασημότητες να τοποθετούνται ως εξής: το πως θα προσεγγίσεις τα πάντα και τα αποτελέσματα που θα εισπράξεις από αυτά είναι θέμα αυτοπεποίθησης και χωρίς αυτήν, οι ίδιοι δεν θα είχαν καταφέρει και πολλά.
Ως ένα σημείο σίγουρα υπάρχει μια αλήθεια σε όλο αυτό. Δεν τίθεται ζήτημα κριτικής προς όλο αυτό στο κίνημα “της αγάπης του εαυτού μας” που υπάρχει διάσπαρτη στα κοινωνικά μέσα. Αντιθέτως, τίθεται το ερώτημα αν το τόσο αποθεωμένο concept είναι όντως μια deus ex machina που μαγικά ανοίγει τις πόρτες της ζωής και δίνει ευκαιρίες, ή αν απλά είναι άλλη μια εμπορευματοποιημένη έννοια που προσδίδει κέρδος σε κάποιους τρίτους.
Mια εποχή που μαίνεται από τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και τρόπου ζωής που προωθούνται από τα social media, τα οποία αναπόφευκτα οξύνουν τις ανασφάλειες του καθενός, είναι αξιοσημείωτη η κοινωνική πίεση που υπάρχει γύρω από το θέμα της αυτοπεποίθησης. Ίδια είναι και η αποδοκιμασία που υφίσταται το εκάστοτε άτομο αν παραδεχτεί πως ίσως ναι, δεν αισθάνεται τόση σιγουριά για τον εαυτό του. “Τοτε πως περιμένεις να πάρεις τη δουλειά; / Πώς περιμένεις να σε δουν και οι άλλοι ως όμορφη-ο, να βρεις σύντροφο;”, ρωτάνε απορημένα.
Και όμως, εάν εστιάσει κανείς στα θεμέλια αυτού του μαζικού ρεύματος που διακηρύττει την αγάπη του εαυτού μας, θα απογοητευτεί σύντομα από τον ρηχό χαρακτήρα του. Πώς να χάσετε τάδε κιλά πριν το καλοκαίρι για να βγείτε στη παράλια με αυτοπεποίθηση! / Η νέα τεχνική αισθητικής χειρουργικής σας χαρίζει μια νεανική αυτοπεποίθηση! / Αυτές οι νέες γόβες θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση σας στο γραφείο! Ποιος ο κοινός παρονομαστής και των τριών άρθρων; Η προσήλωση στην εξωτερική εμφάνιση. Λες και η σιγουριά ενός ατόμου για τον εαυτό του να βασίζεται στο αν θα δείχνει 10 χρονιά νεότερός ή σε ποιον αριθμό θα σταματήσει η ζυγαριά. Γεγονός, κάπως ειρωνικό αν σκεφτείτε ότι στην ακριβώς επόμενή σελίδα από τα παραπάνω άρθρα θα βρείτε ένα κατεβατό για την σημασία του να αγαπάμε τον εαυτό μας όπως ακριβώς είναι.
Σίγουρα όλοι νιώθουμε καλύτερα όταν είμαστε περιποιημένοι και όχι με τις πιτζάμες στον καναπέ, αλλά ανάμεσα σε τόσες γνώμες λησμονείται το γεγονός πως πάνω απ’ όλα η αυτοπεποίθηση είναι μια ψυχική διεργασία. Πηγάζει από μέσα προς τα έξω (και όχι το αντίστροφό) και βασική προϋπόθεση για την ύπαρξη της είναι η ψυχική σταθερότητα και ηρεμία. Και για να είναι ένας άνθρωπος θετικά φορτισμένος πρέπει να περικλείεται από ένα ανάλογο περιβάλλον, να έχει την υγεία του και να έχει βάλει σε μια τάξη τις σχέσεις του, είτε αυτές είναι διαπροσωπικές είτε επαγγελματικές. Και το πιο σημαντικό, να μην πάσχει από διάφορες ψυχικές ασθένειες οι οποίες κλονίζουν την αυτοπεποίθηση του ατόμου, όπως κατάθλιψη, άγχος, τροφικές διαταραχές, τραύματα παρελθόντος, εξάρτηση από ουσίες κ.α.
Λίγοι άνθρωποι έχουν το σθένος να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους και να επιλύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους. Πολλοί στρέφονται στη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχολόγου / ψυχιάτρου. Πόσοι όμως, σε αυτή την οικονομία, στις νέες ηλικίες διαθέτουν τα μέσα για κάτι τέτοιο; Πόσοι έχουν την ενθάρρυνση από το άμεσο περιβάλλον τους; Νέοι άνθρωποι, χαμηλών εισοδημάτων, μεγαλωμένοι σε φτωχογειτονιές με αρνητικά ερεθίσματα τριγύρω τους είναι στατιστικά πιο επιρρεπείς στα προαναφερθέντα προβλήματα, με λιγότερες πιθανότητες να βρουν μια διέξοδο. Και όσο χειροτερεύει η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να δημιουργήσουν ένα εντελώς διαφορετικό μέλλον για τους ιδίους.
Ας μην ξεχνάμε πως οι ίδιες εταιρίες που προωθούν αυτές τις νέες προτάσεις για ρούχα/ καλλυντικά/ προϊόντα περιποίησης, τα όποια μαγικά θα μας γεμίσουν με αγάπη για τον εαυτό μας, είναι οι ίδιες εταιρίες που επισημαίνουν και δημιουργούν αυτές τις ανασφάλειες. Οι διασημότητες των social media που μας συμβουλεύουν να αγαπάμε τον εαυτό μας όπως είναι, αλλοιώνουν οι ίδιες την αντίληψή ομορφιάς των νέων, παρουσιάζοντάς συχνά σαν φυσικό ένα σωματότυπο που δημιουργήθηκε με ειδικές διατροφές και επεμβάσεις. Και προπαντός, και στις δυο περιπτώσεις υπογραμμίζεται πως η αυτοπεποίθηση είναι μια εξωτερική και όχι εσωτερική κατάστασή.
Την επόμενή φορά, λοιπόν, που θα δείτε τον οποιονδήποτε στις οθόνες σας που ισχυρίζεται πως χάρη στην αυτοπεποίθηση του πέτυχε τους στόχους του και νιώσετε άσχημα για εσάς, θυμηθείτε πως η πίστη στον εαυτό σας χτίζεται σταδιακά και πως δεν συνιστά το χρυσό κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες.
Comments